Aktuálny deň praženia utorok 30.4. ( další deň praženia 7.5. utorok) Doprava zdarma cez Packetu od 45. Rozvoz TN a okolie pri objednávkach nad 30€.

Kenya Gatina Nyeri

Gatina Washing Station sa nachádza niekoľko kilometrov za mestom Karatina v okrese Nyeri. Stanica bola postavená v roku 1968 medzi západnými svahmi hory Kenya a východnými svahmi pohoria Aberdares. Spravuje ho poľnohospodárske družstvo Mugaga. Dnes stanica prijíma čerešňu od 790 členov. Z toho 280 — viac ako 30 % — tvoria ženy.

 790 členov stanice Gatina obrába spolu 142 hektárov. To sa rozloží na približne desatinu hektára – alebo niekoľko stoviek stromov – na farmára. Takéto malé kávové „záhradky“ umožňujú, zamerať sa na špeciálne spracovanie a zvýšiť hodnotu za kilogram nazbieraných čerešní. Poľnohospodársku prácu zvyčajne zabezpečujú rodinní príslušníci, čo môže často uľahčiť udržiavanie špeciálnych postupov pestovania a zberu. Mnohí farmári tiež pestujú čaj, kukuricu a strukoviny, aby ich konzumovali alebo predávali na miestnych trhoch aby si zabezpečili dodatočný peňažný príjem.

Zber a pozber

Poľnohospodári selektívne ručne zbierajú zrelé čerešne a dodávajú ich priamo do Gatiny alebo na jedno zo 4 zberných miest vytvorených na uľahčenie prepravy na vzdialenejších farmách. Čerešne sa pri príjme ručne triedia a pred rozvlákňovaním sa odstraňujú poškodené, prezreté a nezrelé. Úloha čerešňového úradníka, ktorý musí zabezpečiť, aby bola spracovaná len najzrelšia čerešňa, je prvoradá. Poľnohospodári nebudú môcť odovzdať podpriemerné čerešne a všetky odmietnuté čerešne si musia vziať so sebou domov, aby ich vysušili na posteliach alebo podložkách. Táto čerešňa sa potom môže predložiť na konci sezóny ako stupeň mbuni za oveľa nižšiu cenu. Týmto spôsobom sú farmári motivovaní, aby zbierali iba čerešne, ktoré sú skutočne zrelé.

 Čerešňa sa rozdrví pomocou trojkotúčového rozvlákňovača a potom cez noc fermentuje. Všetka voda na výrobu buničiny a fermentácie sa získava z čerstvých riek tečúcich z mnohých potokov na Mount Kenya a pohorí Aberdares. Po fermentácii sa káva premyje v čistej vode, namočí a rozprestrie na vyvýšené sušiace lôžka. Pergamen schne 7 až 15 dní. Počas procesu sušenia sa pergamen často otáča, aby sa podporilo rovnomerné sušenie, a prikryje sa počas najteplejšej časti dňa, aby sa udržala stabilná teplota. Zamestnanci tiež kontrolujú sušenie pergamenu a odstraňujú všetky poškodené alebo zafarbené fazule.Po vysušení je pergamen doručený spoločnosti Kahawa Bora Millers, jednej z našich sesterských spoločností v Keni. Mlyn má kapacitu na samostatné mletie menších dávok, aby sa zachovala kvalita a sledovateľnosť.

  Veľkosť zrna AB:

Kenské kávy sú klasifikované podľa veľkosti. AB fazule sú tie, ktoré majú veľkosť obrazovky 15 až 18, čo znamená, že fazuľa má veľkosť medzi 6 a 7 milimetrami.