FAQ
Aké kávy pražíme ? Čo to vlastne je výberová káva?
Väčšina káv z našej ponuky tvorí výberová káva, ktorá tvorí cca 5-10% svetovej produkcie kávy a jej kvalita je presne definovaná organizáciou SCA. Káva musí dostať nad 80 bodov v cuppingu (hodnotenie kvality kávy) aby sa mohla považovať za výberovú – Specialty kávu. Tieto kávy sú prevažne zberané a spracované ručne na farmách ,kde na celý proces dozerá farmár. Aby sme oslovili aj začínajúcich kávičkárov ponúkame aj regionálne kávy od drobných farmárov, ktoré nemajú až také vysoké bodové hodnotenie ale sú stále kvalitné a s pôvodom. Pražíme aktuálne zbery a ponuku obmieňame podľa sezónnej dostupnosti. Vyberáme len kvalitné kávy, ktoré nám chutia a ktoré sami pijeme
Ako kávu pražíme ?
Každý druh prípravy kávy vyžaduje iný prístup k praženiu.
V našom najsvetlejšom pražení Filter najviac zachováva charakteristík danej odrody a vynikne to čo sa do zrna dostalo počas pestovania a spracovania. Chute a vône sú na maxime a viac vynikne ovocná acidita. Je možné použiť na prípravu Hario V60, chemex, aeropress, frenchpress, cold brew, cold drip a rôzne drip-y od výmyslu sveta. Nemusí byť vhodná na prípravu espressa, pretože espresso zvýrazňuje aciditu.
Pre automaty toto praženie nedopočujeme.
Espresso praženie je trocha tmavšie ako na Filter, tak aby sa dalo vychutnať aj v espresso strojoch. Ovocná acidita je mierne potlačená aby vynikli aj iné chute, vône, vätšie telo a hutná kréma v šálke. Taktiež je možné použiť pre alternatívne prípravy, pre tých čo vyhľadávajú horkejšie a menej acidné šálky kávy.
Kávy na espresso nepražíme všetky na rovnaký stupeň.
Naturálne spracované kávy a kávy zo sekcie "výberová káva" su pražené na stupeň " medium" tak aby zachovali chuťové charakteristiky odrody a zachovali ovocné chute.
Zvyšné kávy su pražene o stupeň tmavšie , tak aby acidita bola čo najnižsia ale aby sa na povrchu zŕn neobjavili oleje, ktoré už prinášaju chuť ktorú v káve nechceme a niesu príliš zdravé pre náš žalúdok.
POZOR, ak je espresso pripravené zle, je namleté na príliš hrubo a pretečie príliš rýchlo (okolo 15sekúnd) , farba extraktu bude bledá, bude aj tmavé praženie chutiť kyslo (octovo)
Preto aj majiteľom automatických kávovarom odporúčame venovať pozornosť nastaveniu mlynčeka !!! Najmä pri prechode zo supermarketových káv na čerstvo pražené výberové kávy, ktoré maju vyššiu hustotu zŕn a su pražené svetlejšie.
Kedy kávu pražíme ?
Každy utorok, ak nieje v hlavičke eshopu uvedene inak.
Pražíme v malých dávkach 2-2,5kg jeden krát do týždňa na základe objednávok, tak s najväčšou pravdepodobnosťou tvoju kávu upražíme až po odoslaní objednávky. Dni praženia a expedovania sú pravidelne aktualizované na titulnej strane na hlavičke stránky.
Pre zrýchlenie vybavenia objednávok a skrátenia času držíme skladom 90% variánt káv.
Ak si objednáš z jedného druhu cez 2 kg kávy tak si budeš musieť počkať do najbližšieho praženia :)
Ako dlho môžem kávu skladovať ? Kedy má najlepšiu chuť ?
Odporúčaná trvanlivosť všetkých našich káv je šesť mesiacov od dátumu praženia . Ani po polroku pri správnom skladovaní sa káve nič nestane ,len začne strácať svoje špecifické aromatické chute. Odporúčame kávu spotrebovať do jedného mesiaca od praženia. Pre espresso stroje odporúčame kávu nechať odležať aspoň dva týždne po upražení. Je to potrebné na odplynenie kávy a stabilizáciu chuti. Pri alternatívnych metódach prípravy (filter) sa chuťový potenciál kávy prejaví po piatich dňoch od praženia.
Ako mám skladovať kávu?
Káva pôsobením tepla rýchlejšie stráca aromatické látky tak preto je dobré uschovať v uzavretej nádobe, na chladnom a tmavom mieste, pokiaľ možno v pôvodnom obale. Naše vrecká majú vysokú bariéru proti vniknutiu kyslíku a vlhkosti s jednocestným ventilom, ktorý prepúšťa plyny von a zabraňuje prenikaniu vzduchu do vrecka.
Viete mi kávu pomlieť ?
Aby ste si kávu vychutnali a dostali z nej maximum, je potrebné ju pomlieť pred samotnou prípravou . Nehovoriac o tom, že len samotné mletie kávy je zážitok o ktorý Vás nechceme pripraviť.
Pomleť samozrejme vieme, stači napísať do poznamky na aký druh prípravy.
Čo s kávou po vypití ?
Aj keď káva pre telo a dušu pôsobí blahodárne, pre životné prostredie predstavuje záťaž . V pražiarni všetok odpad recyklujeme a preto sa snažíme aby aj naši zákazníci mali túto možnosť a obaly boli z recyklovateľného materiálu. Aby obal udržal kávu čo najdlhšie čerstvú ,musí obsahovať vysokú bariéru proti kyslíku a vlhkosti. Používame 3 vrstvové obaly z mono-fólie PE a sú 100% ne recyklovateľné. Na prepravných obaloch ( kartónoch) používame papierové pásky pre ľahšiu separáciu.