Vietnam Langbiang pink honey - Praženie a balenie: espresso 250g
Chuťový profil
bobuľove ovocie, karamel, citronová tráva
Región
Dalat, Lang Biang
Nadmorská výška
1500-1650 m
Odroda
arabica- catimor hybrid
Spracovanie
natural
Certifikácia
pink honey
Farmár:
kooperácia rodín kmeňa K’Ho
Spracovateľ:
Zanya, Marián Takáč
Popis
Vietnam Langbiang pink honey je výsledkom práce Slováka Mariána Takáča žijúceho vo Vietname. Práve on vďaka svojej manželke Lim objavil svoju vášeň pre kávu. Lim pochádza z Etnickej menšiny K´ho, ktorá po generácie venuje pestovaniu kávy. Kávové zrno bolo dopestované pod horou Lang biang. V nadmorskej výške 1500 metrov. Jedná sa o odrodu Catimor hybrid, ktorá prirodzene zmutovala s pozostatkami Bourbonu a Typicy. Tieto odrody pôvodne do Vietnamu priniesli Francúzi.
Rodiny z kmeňa K´ho sa síce venovali pestovaniu kávy dlhé roky, ale obyčajnej komoditnej , ktorá bola nízkej kvality a dostávali za ňu minimálnu cenu. Do celého procesu zasiahol Marián, ktorý to zobral celé do svojich rúk, investoval prostriedky do nového vybavenia a aj do edukácie farmárov. O procese spracovania nám Marián povedal: „ Čerešne sa starostlivo vyberú, umyjú a vložia do fermentačných nádrží na 60 hodín za prítomnosti kyslíka (aeróbny spôsob). Fermentačné nádrže sú relatívne plytké (zabezpečujú rovnakú fermentáciu na vrchu a spodnej časti nádrží) a sú umiestnené v prostredí so stabilnou teplotou. Následné čerešne vylúpeme a 100% dužiny zostane na pergamene. Keď ponecháme lepkavú dužinu na zrnách, je veľmi dôležité venovať pozornosť pohybu kávy niekoľkokrát denne. Pretože počas procesu sušenia s dužinou bude prebiehať ďalšia forma fermentácie priamo na afrických posteliach. Môžeš očakávať cukríkovú sladkosť, ovocnosť , stredné telo a vyváženú šálku kávy.