Vietnam Langbiang anaerobic 80h - Praženie a balenie: filter 250g
Chuťový profil
tropické ovocie, čokoláda, hrozienka
Región
Dalat, Lang Biang
Nadmorská výška
1500-1650 m
Odroda
arabica- catimor hybrid
Spracovanie
natural anaerobic 80h
Farmár:
kooperácia rodín kmeňa K’Ho
Spracovateľ:
Zanya, Marián Takáč
Popis
Vietnam Langbiang Anaerobic je výsledkom práce Slováka Mariána Takáča žijúceho vo Vietname. Práve on vďaka svojej manželke Lim objavil svoju vášeň pre kávu. Lim pochádza z Etnickej menšiny K´ho, ktorá po generácie venuje pestovaniu kávy. Kávové zrno bolo dopestované pod horou Lang biang. V nadmorskej výške 1500 metrov. Jedná sa o odrodu Catimor hybrid, ktorá prirodzene zmutovala s pozostatkami Bourbonu a Typicy. Tieto odrody pôvodne do Vietnamu priniesli Francúzi.
Rodiny z kmeňa K´ho sa síce venovali pestovaniu kávy dlhé roky, ale obyčajnej komoditnej , ktorá bola nízkej kvality a dostávali za ňu minimálnu cenu. Do celého procesu zasiahol Marián, ktorý to zobral celé do svojich rúk, investoval prostriedky do nového vybavenia a aj do edukácie farmárov. O procese spracovania nám Marián povedal: „ táto káva prešla 80h fermentáciou v čerešniach v uzatvorených sudoch bez prístupu kyslíka. Následne pomalé sušenie na afrických posteliach počas 3-4 týždňov. Mal som niekoľko testovacích lotov ešte predošlú sezónu s kratšími a dlhšími fermentáciami, ale zvolili sme pravé takú zlatu strednú cestu, kde je káva exoticky ovocná, trochu funky no stále veľmi čistá. Takže samotná fermentácia neprebíja vlastnosti danej kávy a odrody“.