Aktuálny deň praženia utorok 23.4. ( další deň praženia 30.4. utorok) Doprava zdarma cez Packetu od 45. Rozvoz TN a okolie pri objednávkach nad 30€.

Sumatra Kerinci

hviezda 1 hviezda 2 hviezda 3 hviezda 4 hviezda 5(3)Počet hviezdičiek je 5 z 5

Svieža sladká káva s chuťou zrelých jabĺk , čerešní a dochuťou citrusov.
viac

Produkt už nie je v ponuke

Chuťový profil

jablko, hnedý cukor, citrusy, čerešne

 Cupping score: 86,5 b

  Región

Sumatra, Gunung Tujuh

Nadmorská výška

1400-1700 m

 Odrody

Arabica – andung sari, sigarar utang

 Spracovanie

washed

 Vlastník

320 členov Koerintji Barokah Bersama družstva 

Veľkosť farmy

v priemere 2,5 ha

  Popis

 Výrobné družstvo, ktoré vyrobilo túto úplne umytú dávku, rozširuje indonézske tradície výroby kávy diverzifikáciou metód spracovania. Myslite na super šťavnatú, čerešňovú limonádu, čierny čaj a grapefruit. Určite vás prinúti prehodnotiť, čo si myslíte, že viete o indonézskej káve. 320 členov Koerintji Barokah Bersama Cooperative žije a hospodári na náhornej plošine, ktorá leží na úpätí hory Kerinci na ostrove Sumatra. Mount Kerinci je jednou z mnohých sopiek v tichomorskom Ohnivom kruhu, 40 000-kilometrovej sérii 452 sopiek v tvare podkovy, ktoré sú súčasťou takmer neustáleho tanca erupcií a pohybov platní. Historické erupcie hory Kerinci zaručili, že okolitá oblasť je bujná a zelená s hlbokou zásobou úrodnej sopečnej pôdy. Družstvo riadi Triyono, ktorý vedie členov pri spracovaní a pražení ich vlastnej kávy. Vedľa suchého mlyna majú plne vybavené pražiace zariadenie vrátane bankovacieho laboratória. To je obzvlášť pôsobivé vzhľadom na to, že družstvo bolo založené v polovici roku 2017!

Takmer všetky farmy na Sumatre sú malé. Farmy majú v priemere 0,5 až 2,5 hektára. Káva je zvyčajne primárnou plodinou pre farmárov, no väčšina z nich pestuje aj medziplodiny popri zelenine, zemiakoch a ovocí. Tieto medziplodiny budú tvoriť podstatnú časť rodinnej stravy na celý rok. 

Okrem pestovania kávy ako trhovej plodiny mnohí drobní farmári pracujú aj ako najatí robotníci na neďalekých čajových plantážach. Rovnako ako káva, aj čaj je v tejto oblasti obrovskou tržnou plodinou. Väčšie čajové plantáže sú často blízko kávových fariem. Keď sa zber skončí, pestovatelia kávy tam pôjdu a budú zbierať listy pod zmluvnou prácou.

Existuje stále viac iniciatív farmárov na Sumatre, aby sa združili do družstiev. V minulosti farmári nemali veľké páky, ako získať lepšie ceny za svoju čerešňu či pergamen. V družstvách môžu zdieľať zdroje, organizovať školenia a vyjednávať lepšiu cenu.

Počas sezóny zberu sa káva zbiera ručne.

Po odbere bude káva doručená do zberného strediska UPH. UPH je zberné stredisko, kde družstvo vykupuje kávové čerešne a kde sa káva spracováva pred jej presunom do centrálneho mlyna. UPH v podstate funguje ako malá umývacia stanica. Triyono dohliada na aktivity na deviatich staniciach UPH vo vlastníctve družstva a okolo nich.

Indonézia je známa svojim jedinečným procesom „mokrého lúpania“ (Giling Basah). Tryiono a jeho tím rozširujú tradície spracovania kávy v Indonézii. Pri tejto úplne umytej dávke sa káva rozdrví a potom sa nechá cez noc fermentovať vo vedrách. Nasledujúci deň sa premyje a mieša, aby sa odstránil sliz. Káva sa najskôr suší na terase. Potom sa prenesie na vyvýšené záhony. Lôžka sú umiestnené v kupolách, aby chránili kávu pred dažďom alebo ostrým slnečným žiarením. Po vysušení sa káva melie a triedi ručne.

Členovia družstva majú na svoje čerešne stáleho kupca a na konci roka družstvo investuje svoje zisky buď do infraštruktúry na zvýšenie kvality, alebo sa o ne delí ako prémie za kvalitu s členskými producentmi.

Poľnohospodári tiež dostávajú technickú podporu a sadenice na tieňovanie stromov na výsadbu na svojich farmách a v ich okolí. Za vstup do družstva producent zaplatí jednorazový členský poplatok vo výške približne 400 dolárov (5 miliónov rupií).