Sumatra Kerinci Bakorah - Praženie a balenie: espresso 250g
Chuťový profil
černice, tropické ovocie, pomaranč, červený grep
Región
Sumatra, Kerinci, Gunung Tujuh
Nadmorská výška
1550 m
Odrody
Arabica – andung sari, sigarar utang
Spracovanie
honey
Farma
Koerintji Barokah Bersama
Vlastník
320 členov Koerintji Barokah Bersama družstva
Veľkosť farmy
2,5 ha
Cupping score: 87,75b/100b
Popis
Táto káva prispieva k projektu Farmgate Initiative. 320 členov Koerintji Barokah Bersama Cooperative žije a hospodári na náhornej plošine, ktorá leží na úpätí hory Kerinci na ostrove Sumatra. Mount Kerinci je jednou z mnohých sopiek v tichomorskom Ohnivom kruhu, 40 000-kilometrovej sérii 452 sopiek v tvare podkovy, ktoré sú súčasťou takmer neustáleho tanca erupcií a pohybov platní. Historické erupcie hory Kerinci zaručili, že okolitá oblasť je bujná a zelená s hlbokou zásobou úrodnej sopečnej pôdy. Družstvo je riadené spoločnosťou Triyono, ktorá vedie členov pri spracovaní a pražení vlastných káv. Majú plne vybavené pražiace zariadenie vrátane baňkovacieho laboratória, ktoré sa nachádza vedľa suchého mlyna. To je obzvlášť pôsobivé vzhľadom na to, že družstvo bolo založené v polovici roku 2017! Takmer všetky farmy na Sumatre sú malé. Farmy majú v priemere 0,5 až 2,5 hektára. Káva je zvyčajne primárnou plodinou pre poľnohospodárov, no väčšina z nich pestuje aj medziplodiny popri zelenine, zemiakoch a ovocí. Táto medziplodina bude tvoriť podstatnú časť rodinnej stravy počas roka. Okrem pestovania kávy ako trhovej plodiny mnohí drobní farmári pracujú aj ako najatí robotníci na neďalekých čajových plantážach. Rovnako ako káva, aj čaj je v tejto oblasti obrovskou trhovou plodinou. Väčšie čajové plantáže sú často v blízkosti kávových fariem. Keď sa zber kávy skončí, pestovatelia kávy tam pôjdu a budú zbierať listy pod zmluvnou prácou. Existuje stále viac iniciatív poľnohospodárov na Sumatre, aby sa organizovali do družstiev. V minulosti farmári nemali veľké páky, ako získať lepšie ceny za svoju čerešňu či pergamen. V družstvách môžu zdieľať zdroje, organizovať školenia a vyjednávať lepšie ceny.