Peru Timbuyacu Maragogype - Praženie a balenie: espresso 250g
extra veľké zrná s lahodnou chuťou tmavej čokolády, ríbezlí a citrusov viac
Chuťový profil
tmavá čokoláda, ríbezle, citrusy
Región
San Nicolas Rodríguez de Mendoza
Nadmorská výška
1620 m
Odroda
arabica – maragogype
Spracovanie
washed
Farma
Finca Timbuyacu
Vlastník
Alfonso Tejada Iberico & Karim Rosario Araoz Grandez
Veľkosť farmy
30ha
Cupping score: 86,75b/100b
Popis
Naša káva Peru pochádza z farmy Finca Timbuyacu. Alfonso Tejada Iberico zdedil farmu po svojej matke, ktorá farmu zase zdedila po svojej vlastnej matke Eleodore Mori de Ibérico. Eleodora bola zdrojom inšpirácie pre Alfonsa, jeho manželku Karim Rosario Araoz Grandez. Názov farmy pochádza z príbehu, ktorý Eleodora rozprávala Alfonzovi o prameni na farme, ktorý mal toľko vody, že voda z prameňa vypľula, akoby vrela.
Názov Timbuyacu pochádza z kečských slov timbu, čo znamená vriaca a yacu , čo znamená voda. S cieľom pokračovať v odkaze svojej starej mamy začali Alfonso a Karim svoj projekt „Nueva Esperanza“ v roku 2010, keď predali svoju cestovnú kanceláriu so sídlom v Lime, aby sa vrátili do Finca Timbuyacu a založili modelovú farmu. Pod ich starostlivosťou sa Finca Timbuyacu stala srdcom úsilia Cafe Monteverde. Dvojica sa zaviazala zlepšiť sociálne podmienky pre ostatných malých producentov v regióne a tento biznis si predstavovali ako prostriedok na pomoc výrobcom v regióne predávať ich kávu za lepších podmienok. Snáď najvýznamnejšia je úloha, ktorú hrá Finca Timbuyacu ako modelová farma. Členovia môžu navštíviť, aby sa dozvedeli o hospodárení na farme a zbere, ako aj o postupoch po zbere úrody, ako je fermentácia, umývanie a rôzne metódy sušenia. Finca Timbuyacu sa špecializuje na výučbu členov rôznych zručností, ktoré pozdvihnú kvalitu ich produkcie na najvyššiu možnú úroveň.
Tento LOT sa skladá z Maragogype, odrody cenenej pre svoje veľké fazule a vysokokvalitný profil. Maragogype bol objavený v roku 1870 neďaleko brazílskeho mesta Maragogipe. Maragogype je prirodzená mutácia Typica, ktorá je známa najmä veľkými fazuľami.
Keď prvýkrát zasadili kávovníky v Timbuyacu, každý im povedal, že nič nevyrastie. Boli upozornení, že pôda nie je úrodná a ich výnos nikdy nebude významný. Avšak pod ich nežnou starostlivosťou sa ich úroda a kvalita kávy každým rokom zvyšuje. Káva Timbuyacu si odniesla domov
12. miesto v roku 2017 Cup of Excellence.