Peru CO2 decaf organic
Bezkofeínová káva s chuťou jablka, karamelu a tmavej čokolády viac
Chuťový profil
jablko, karamel, tmavá čokoláda
Región
rôzne oblasti Peru
Nadmorská výška
1200 – 1600m
Odrody
arabica - Bourbon, Catimor, Caturra, Pache, Typica
Spracovanie
washed
Metóda dekofeinácie
CO2
Vlastník
Drobní farmári v Peru
Príbeh
Drobní farmári v hornatej krajine Peru organicky pestujú kávu na pozemkoch, ktoré sú zvyčajne menšie ako 1 hektár. Teplé dni a chladné noci z lokalít ich fariem v nadmorskej výške 1 200 až 1 600 metrov nad morom vytvárajú ideálne podmienky pre pestovanie hustých, sladkých kávových čerešní.
Farmári v Peru zvyčajne spracúvajú kávu na vlastných farmách metódou Fully wash. Čerešňa sa zvyčajne drví, fermentuje a suší na slnku. Menší farmári tradične používali plachty položené na zemi alebo pod strechou svojich domovov. Družstvá čoraz častejšie zriaďujú centralizované sušiace zariadenia – zvyčajne vyvýšené záhony alebo sušiarne, kde sú členovia vyzývaní k sušeniu pergamenu. Niektorí farmári si začínajú osvojovať tieto praktiky na svojich vlastných farmách a sušiace skleníky a parabolické záhony sú čoraz bežnejšie, pretože farmári sa orientujú na špeciálne trhy.
Následne je káva upravovaná metódou CO2 aby sa zbavila kofeínu. Proces CO2 je podobný ako swiss decaf proces, metóda bez rozpúšťadla. Rozdiel medzi rozpúšťadlovými a nerozpúšťacími metódami je v tom, že rozpúšťadlové metódy využívajú umelo získané chemikálie, zatiaľ čo nerozpúšťacie metódy používajú prirodzene sa vyskytujúce.
K dekofeinácii CO2 dochádza v oceľovej nádobe. Kávevé zrno, ktoré bolo namočená vo vode, sa uzavrie v nádobe. Potom cez zrno cirkuluje superkritický oxid uhličitý – pod tlakom 1 000 libier a pri teplote asi 93 stupňov Celzia. Extrahovaný kofeín sa potom odstráni z CO2