Kenya Docha Kiambu AB
Chuťový profil
ibištek, grep, bobule, javorový sirup
Región
Githunguri, Kiambu
Nadmodská výška
1650- 1850m
Odrody
arabica – SL28, SL34
Spracovanie
washed
Vlastník
Danson Wanyutu Karugondo & Brothers
Farma
Docha estate
Cupping score: 87b/100b
Popis
Danson Wanyutu Karugondo a jeho bratia - Geoffrey, Bernard a Eliud - pestujú a spracovávajú túto plne umytú kávu na svojej farme Docha Estate. Sídlo leží v nadmorskej výške 1 650 až 1 850 metrov nad morom v kenskom okrese Kiambu, len čo by kameňom dohodil od Nairobi – presne 15 kilometrov!
Bratia vyrastali na Docha Estate a výrobu kávy sa naučili od svojich rodičov. Danson dohliada na veľkú časť práce a používa organický hnoj od svojich kráv a sliepok na zlepšenie kvality ich kávy. Patrili medzi pôvodných členov skupiny Ngewa-Komothai a v priebehu rokov spolupracovali so Sucafina/Kahawa Bora na zlepšovaní rôznych aspektov ich produkcie. Urobili takú úžasnú prácu pri zvýšení výnosov a kvality, že teraz môžu predávať kávu pod svojimi vlastnými menami.
Kraj Kiambu má tmavočervené vulkanické pôdy, bohaté na organickú hmotu a ideálne na pestovanie kávy.
Danson z toho vyťaží maximum. Farma je vysadená zmesou „tradičných“ kávovníkov SL34 a SL28 a na farme pracuje sám – spolu s trochou pomoci – s veľkou usilovnosťou. Odrody 'SL' boli kultivary pôvodne vydané spoločnosťou Scott Agricultural Laboratories (SAL) v 30. a 40. rokoch 20. storočia. Čoskoro sa stali obľúbenými stromami pre mnohých pestovateľov v Keni vďaka svojej hlbokej koreňovej štruktúre, ktorá im umožňuje maximalizovať vzácne vodné zdroje a prekvitať aj bez zavlažovania. Spolu s novšie vyvinutým Ruiru-11 sú tieto odrody dnes v Keni prakticky všadeprítomné.
Danson absolvuje pravidelné školenia od spoločnosti Sucafina v oblasti správnej poľnohospodárskej praxe, vrátane aplikácie hnojív, poradenstva pri prerezávaní a renovácii, čo mu pomáha udržiavať jeho malú farmu v optimálnom stave. Roky spolupráce so spoločnosťou Sucafina mu umožnili zlepšiť výnosy a kvalitu a teší sa, že sa mu jeho tvrdá práca vyplatí vytvorením nových vzťahov s pražiarmi
Veľkosť zrna AB:
Kenské kávy sú klasifikované podľa veľkosti. AB fazule sú tie, ktoré majú veľkosť obrazovky 15 až 18, čo znamená, že fazuľa má veľkosť medzi 6 a 7 milimetrami.