Java Jampit - Praženie a balenie: espresso 500g
Plné telo so sladkou chuťou medu, čokolády, broskýň a vôňou kvetín viac
Chuťový profil
med, kvetiny, čokoláda, broskyňa
Región
Ijen Plateau, Východná Java
Nadmorská výška
1100-1600 m
Odrody
Arabica – typica
Spracovanie
semi- washed
Vlastník
PTPN XII Coffee
Veľkosť farmy
1483 ha
Popis
História kávy v Indonézii sa začala v roku 1696, keď holandský guvernér v Malabare poslal sadenice jemenskej kávy Arabica holandskému guvernérovi Batavie (dnes Jakarta). Prvé semená boli zničené záplavámi v Batávii. Následne druhá zásielka semien bola odoslaná v roku 1699. Rastliny priniesli úrodu až roku 1711, kedy poslala holandská Východoindická spoločnosť prvé exporty z Jávy do Európy. Kávové usadlosti Jampit sú obklopené sopkami a sviežimi lesmi, sú ideálnymi oblasťami na pestovanie jemnej vysokohorskej kávy Arabica. Najkvalitnejšia Java káva pochádza z piatich veľkých (PTPN) usadlostí. Ide o Blawan, Jampit, Pancoer, Kayumas a Tugosari s rozlohou viac ako 4000 ha. Káva je ručne zbieraná, spracovaná za mokra a sušená na slnku. Spracovanie je stále veľmi rovnaké ako spracovanie pôvodne vyvinuté Holanďanmi.
Vladimír Gábor
KladyLahodná prirodzená sladkosť s ľahkým ovocným nádychom
Zápory