Guatemala Huehuetenango Joyabaj - Praženie a balenie: espresso 250g
Chuťový profil
hrozienka, datle, slivky, víno
Región
Joyabaj, Quiche
Nadmorská výška
1600-1700 m
Odroda
arabica- catuaí, caturra, bourbon
Spracovanie
washed
Farmár
drobní farmári
Certifikácia
microlot
Príbeh
Joyabaj je komunita plná údolí, hôr a vodných prameňov, čo vytvára trochu chladné podnebie, čo spôsobuje, že druh kávy pestovanej v tejto oblasti má rôzne atribúty v závislosti od pôdy a klímy. FECCEG (Federación Comercializadora de Café Especial de Guatemala) má spolupracovníkov v San Martín Jilotepeque od roku 2013 a odvtedy pozná výrobnú oblasť 13 obcí v okolí Joyabaj, kde je obchodnou tradíciou zrelá káva. Prebehlo poradenstvo, ktoré potvrdilo iniciatívu zaviesť mokrý mlyn na nákup a spracovanie zrelej kávy a pozitívne potvrdila aj výrobu kvalitných káv. Mokrý mlyn Joyabaj sa nachádza v oblasti centrálnej pre ostatné mlyny a je prístupný potrebným službám na prevádzku. Prvý rok prevádzky bol v roku 2021 a fungoval od januára do apríla, pričom sa dosiahol proces 5000 centov pergamenovej kávy. Táto operácia slúžila na overenie potrebných spracovateľských bodov na zlepšenie a rozšírenie jeho výrobnej kapacity. Došlo tiež k prístupu s komunitami výrobcov, ktorí vyjadrili potrebu technického poradenstva a podpory. Rodiny pestovateľov kávy v tejto oblasti boli v procesoch rozvoja marginalizované a ich ekonomický príjem bol obmedzený predajom ich plodín za nekonkurencieschopné ceny. Migrácia rodín z oblasti za prácou do iných poľnohospodárskych oblastí Guatemaly alebo do Spojených štátov je veľmi vysoká a nedostatok vedomostí o technickom manažmente kávy vedie k menej produktívnym zberom. Mokrý mlyn Joyabaj produkuje pergamenovú kávu, ktorá sa prepravuje do suchého mlyna FECCEG v Quetzaltenango na spracovanie a export a má tiež zariadenia na výrobu organického kompostu s použitím vedľajšieho produktu, ktorým je kávová drť.