Aktuálny deň praženia utorok 30.4. ( další deň praženia 7.5. utorok) Doprava zdarma cez Packetu od 45. Rozvoz TN a okolie pri objednávkach nad 30€.

Guatemala Huehuetenango Joyabaj

hviezda 1 hviezda 2 hviezda 3 hviezda 4 hviezda 5(2)Počet hviezdičiek je 5 z 5
Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
espresso 250g
espresso 250g
espresso 500g
espresso 500g

od 9,50 €
balenie

Dlhotrvajúca melasová sladkosť s tónmi hrozienok, datlí a sliviek s vyváženou dochuťou červeného vína viac

Chuťový profil

hrozienka, datle, slivky, víno

Región

Joyabaj, Quiche

 Nadmorská výška

1600-1700 m

Odroda

arabica- catuaí, caturra, bourbon

Spracovanie

washed

  Farmár

drobní farmári

Certifikácia

microlot

  Príbeh

Joyabaj je komunita plná údolí, hôr a vodných prameňov, čo vytvára trochu chladné podnebie, čo spôsobuje, že druh kávy pestovanej v tejto oblasti má rôzne atribúty v závislosti od pôdy a klímy. FECCEG (Federación Comercializadora de Café Especial de Guatemala) má spolupracovníkov v San Martín Jilotepeque od roku 2013 a odvtedy pozná výrobnú oblasť 13 obcí v okolí Joyabaj, kde je obchodnou tradíciou zrelá káva. Prebehlo poradenstvo, ktoré potvrdilo iniciatívu zaviesť mokrý mlyn na nákup a spracovanie zrelej kávy a pozitívne potvrdila aj výrobu kvalitných káv. Mokrý mlyn Joyabaj sa nachádza v oblasti centrálnej pre ostatné mlyny a je prístupný potrebným službám na prevádzku. Prvý rok prevádzky bol v roku 2021 a fungoval od januára do apríla, pričom sa dosiahol proces 5000 centov pergamenovej kávy. Táto operácia slúžila na overenie potrebných spracovateľských bodov na zlepšenie a rozšírenie jeho výrobnej kapacity. Došlo tiež k prístupu s komunitami výrobcov, ktorí vyjadrili potrebu technického poradenstva a podpory. Rodiny pestovateľov kávy v tejto oblasti boli v procesoch rozvoja marginalizované a ich ekonomický príjem bol obmedzený predajom ich plodín za nekonkurencieschopné ceny. Migrácia rodín z oblasti za prácou do iných poľnohospodárskych oblastí Guatemaly alebo do Spojených štátov je veľmi vysoká a nedostatok vedomostí o technickom manažmente kávy vedie k menej produktívnym zberom. Mokrý mlyn Joyabaj produkuje pergamenovú kávu, ktorá sa prepravuje do suchého mlyna FECCEG v Quetzaltenango na spracovanie a export a má tiež zariadenia na výrobu organického kompostu s použitím vedľajšieho produktu, ktorým je kávová drť.