Najbližšie pražíme utorok 17.6, ďalší deň praženia utorok 24.6. Doprava zadarmo na výdajne miesto od 49€. Rozvoz TN a okolie od 30€.

Ethiopia Buku Hurufa - Praženie a balenie: espresso 250g

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
espresso 250g
espresso 250g
filter 250g
filter 250g
espresso 500g
espresso 500g
filter 500g
filter 500g

10,90 €
Na sklade
balenie

florálna naturálka z Guji s chuťou ananásu a vanilky viac

Chuťový profil

ananás, vanilka, marhuľa, hnedý cukor

Región

Guji, Buku Hurufa, Hambela

 Nadmorská výška

2120 m

Odroda

arabica – jarc 74110,74112,74158 

 Spracovanie

natural

 Certifikácia

mikrolot

  Vlastník

drobní farmári

Cupping score: 87,75b/100b

Popis

Buku Hurufa podstupuje starostlivú cestu od kávovníkov vo vysoko cenenej oblasti Buku až po starostlivé sušenie na posteliach v umývacej stanici Buku Hurufa. Všetko, čo sa deje, pomáha zachovať a zachovať jedinečné a kvetinové vlastnosti tejto kávy. Spoločnosť Lulo Coffee postavila váženú umývaciu stanicu Buku Hurufa v roku 2020. Zameriava sa na spracovanie prírodných a anaeróbnych prírodných káv, ktoré predstavujú jedinečné chute a vlastnosti týchto výnimočných káv a zároveň minimalizujú ich vplyv na životné prostredie.

Nachádza sa v jednom z troch Kebeles v oblasti, ktorá nesie názov „Buku“ (Buku Hurufa, Buku Sisa a Buku Abel), toto slovo znamená prach. Tento región má fascinujúcu históriu a bol kedysi zastávkou pre pastierov dobytka Borena, ktorí boli na ceste k jazeru Abaya zbierať soľ. Keď stáda dorazili, rozvírili oblaky prachu a miestni obyvatelia začali rieku a okolitú štvrť s láskou označovať ako Buku. Hambela Guji, kde sa stanica nachádza, je známa svojimi výnimočnými oblasťami pestovania kávy vrátane Benti Nenka, Buku, Buleye, Bedesa, Dekitu, Deri, Dabaye, Rogicha, Siqqe Bukusa a mnohých ďalších. Medzi týmito pozoruhodnými oblasťami vyniká Buku ako producent veľmi vyhľadávanej čerešne. Majitelia mlynov z celej Hambely pravidelne posielajú svojich zástupcov na nákup čerešní do Buku, čo vedie k vysokému dopytu a zvýšeným cenám čerešní v tomto regióne. Okrem toho, kvôli vysokej nadmorskej výške sa zber v Buku začína neskôr v porovnaní s inými okresmi v Hambele, čo znamená, že aj čerešne zozbierané na začiatku sezóny zberu v Buku sú ocenené za najvyššie ceny čerešní. 

Buku získalo uznanie pre svoje exotické chuťové profily. Nielen to, ale čerešna z Buku má tendenciu byť veľmi hustá, no má menšiu veľkosť. Napríklad tohtoročná úroda zaznamenala iba 26 % čerešní s veľkosťou obrazovky nad 14 rokov, pričom 67 % spadlo medzi veľkosťou obrazovky 13 a 14. Tieto extrémne husté fazule sú produktom vysokých nadmorských výšok, ktoré vytvárajú chladnejšie noci, keď čerešňa koncentruje cukry a rastie pomalšie.

Mlyn sa nachádza v odľahlej časti Buku Hurufa, uprostred nedotknutej prírody a je prístupný len po náročnej prašnej ceste a cez rieku. V období dažďov je však mlyn dočasne neprístupný z dôvodu stavu ciest. Krištáľovo čistá rieka, známa ako Buku a tiež ako Mormora alebo Awata, sa elegantne vinie cez mlyn a dodáva mu pokojnú atmosféru. Táto rieka sa spája s riekou Dawa vo východnej Etiópii a nakoniec si prerazí cestu cez Keňu, než sa zlúči s riekou Juba v Somálsku a vteká do obrovskej rozlohy Indického oceánu. Ochrana tejto rieky pre okolité komunity a budúce generácie je tiež jedným z dôvodov, prečo mlyn spracováva hlavne natural a anaerob natural, dve metódy spracovania, ktoré využívajú oveľa menej vody ako tradičné metódy, ako je napríklad washed.