Chuťový profil
hruška, pomaranč, karamel, čokoláda
Región
Santa Ana
Nadmorská výška
1200-1600 m
Odroda
arabica- red bourbon
Spracovanie
washed
Farmár
Lya Valdes
Certifikácia
microlot
Cupping scóre 84,75b/100b
Príbeh
Finca Bosque Lya sa preslávila v špecializovaných kávových kruhoch, keď v roku 2004 obsadila prvé miesto v súťaži Cup of Excellence. Hoci sa súťaž zameriava výlučne na cupping, ak by sa extra body udeľovali za krásu farmy, Bosque Lya by bola v ešte silnejšej pozícii. Ide o 96-hektárovú farmu – 64 z nich je venovaných káve a zvyšok ponechaný ako prírodný dažďový prales. V mnohých častiach farmy je však ťažké rozlíšiť medzi čistým lesom a obrábanými oblasťami, pretože sa používa toľko tieňových stromov. Existuje množstvo voľne žijúcich živočíchov vrátane vtákov, ako sú kolibríky, žluvy, jastraby a mnoho druhov sťahovavých vtákov. Je tu tiež nespočetné množstvo nádherných kvetov vrátane farebných vzácnych orchideí a epifytov, ktoré rastú na vetvách stromov. Farma bola založená v roku 1932, keď Gustavo Vides Valdes pomenoval svoj majetok na počesť svojej čerstvo narodenej dcéry Lyy. Bourbon je najrozšírenejšia odroda na farme - hlavne červená, aj keď je tu aj trochu oranžovej a žltej. Mnoho ďalších odrôd sa pestuje na experimentovanie a rozmanitosť, vrátane Pacamara, Caturra a Typica. Nadmorská výška 1 473 až 1 650 metrov nad morom prispieva ku kávám veľkej zložitosti, ktoré sú sladké a živé. Zrelé červené čerešne sa ručne zbierajú medzi januárom a marcom a odvážajú sa na zberné miesto, kde ich zberači ručne roztriedia a potom ich prevezú do mlyna El Borbollon. Po príchode sa čerešne vyprázdňujú do samostatných nádrží pre rôzne šarže z fariem v celom regióne. Voda sa používa na presun čerešní nahor pumpou a do drviča „Pacas“ (salvadorského pôvodu), ktorý používa valec, ktorý tlačí na kovovú stenu, aby odstránil šupku čerešní z bôbov. Rozvláknené čerešne sa kompostujú s vápnikom a potom sa prerozdeľujú medzi farmárov, ktorí používajú mlyn ako hnojivo pre ďalšiu úrodu. Lepkavé bôby sa potom presúvajú cez kanály do fermentačných nádrží, kde odpočívajú 13 až 15 hodín, zatiaľ čo prirodzene sa vyskytujúce baktérie a mikróby rozkladajú cukry a alkoholy v slize fazule. Fermentované bôby sa potom premiestnia do práčky, kde sa čerstvá voda použije na odstránenie zvyšného slizu a prípravu fazule na sušiace terasy. Všetka voda sa recykluje a znovu používa na presun čerstvých čerešní po mokrom mlyne. Premyté fazule sa potom prenesú na sušiace terasy a držia sa oddelene podľa šarže. Sušia sa približne 8 až 10 dní. Vysušený pergamen sa nechá asi šesť týždňov odpočívať a potom sa ošúpe, aby sa odstránila pergamenová vrstva. Po vylúpaní fazule ručne triedi skupina približne 40 žien, ktoré odstránia všetky chyby. Ženy pracujú na smeny, sú odmeňované nad minimálnu mzdu a sú vysoko kvalifikované vo svojej práci – naša partia z Bosque Lya bude mať 0 – 1 % defektov. Po dokončení ručného triedenia a odstraňovania defektov sa vytriedené zrná zabalia do GrainPro a 69 kg jutových vriec, ktoré sú pripravené na odoslanie.