Colombia Quesada Guayacan - Praženie a balenie: filter 500g
Chuťový profil
tropické ovocie, čerešne, trstinový cukor
Region
Acevedo, Huila
Nadmorská výška
1550m
Odrody
arabica- pink bourbon
Spracovanie
natural
Farma
Finca El Guayacan
Vlastník
Miriam Quesada Enciso & Libardo Enciso
Certifikácia
mikrolot
Cupping score: 87,30b/100b
Príbeh
Naša nová káva pochádza od Miriam Quesada Enciso, ktorá je výrobcom kávy druhej generácie. Finca El Guayacana zdedila po svojom bývalom manželovi, keď si rozdelili pozemky. Kávu na farme pestuje od roku 2005. Dnes Miriam a jej súčasný manžel Libardo riadia Finca El Guayacan so zameraním na vysokokvalitné pestovanie a spracovanie. Sopečná hlinitá pôda je bohatá na živiny a výborná na pestovanie kávy. Okrem kávy pestujú aj plantain a juku.
Miriam a Libardo pracujú na zlepšení metód zberu a zabezpečujú, aby robotníci zbierali iba zrelé červené čerešne. Používajú stimuly, ako sú lepšie ceny a jedlá zadarmo, aby prilákali dobrých pracovníkov a odmenili ich úsilie. Akonáhle je káva zozbieraná, plávajú čerešne a odstraňujú všetky ľahké častice. Čerešne dodávajú do samostatného sušiaceho zariadenia. Čerešňa sa často otáča, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie.
Pink Bourbon bol predtým považovaný za kríženca odrôd Yellow a Red Bourbon. Odroda bola prvýkrát identifikovaná ako rastúca v Huile a okolí. Nedávny výskum zistil, že ružový bourbon v skutočnosti vôbec nie je bourbon. Pink Bourbon väčšinou pochádza z etiópskej krajovej odrody. Ružový bourbon má úžasne vysoký pohárový potenciál, ktorý očarí kávových profesionálov aj spotrebiteľov. Jeho impozantne vysoká kvalita pohára dáva ešte väčší zmysel, keď sme pochopili, že ružový bourbon nie je len hybridom dvoch odrôd bourbonu, ale má stopy etiópskych krajových rás. Medzi jeho súrodencov patrí vysoko cenená Gejša, ktorá neustále produkuje neuveriteľne vysoké pohárové skóre. Pink Bourbon bude aj naďalej vysoko uznávanou a cenenou odrodou. Niektorí farmári tiež uvádzajú, že ružový bourbon má väčšiu odolnosť voči chorobám ako bourbony, s ktorými sa pestuje. Na základe týchto nových objavov to môže byť spôsobené genetickou rozmanitosťou pochádzajúcou z etiópskych krajinných rás.