Colombia Monteblanco - Praženie a balenie: espresso 250g
Chuťový profil
citrusové ovocie, jazmín, bazový kvet, ibištek, citrón, kiwi, grapefruit
Region
Acevedo, Huila
Nadmorská výška
1730m
Odrody
arabica- pink bourbon
Spracovanie
extended cold fermentation fully washed
Farma
Finca Monteblanco
Vlastník
Rodrigo Sanchez Valencia
Certifikácia
mikrolot
Príbeh
Rodrigo Sanchez Valencia je tretia generácia pestovateľov kávy na farme Finca Monteblanco. Jeho starý otec tu začal pestovať kávu pred niekoľkými desaťročiami a dnes sa Rodrigo snaží zachovať prirodzenú rozmanitosť a produktivitu farmy.
V roku 2017 získali kávy prezentujúce jedinečné odrody a postupy používané na Finca Monteblanco prvé miesto v súťaži kvality Yara Championship. Nasledujúci rok sa umiestnil na druhom mieste s ďalšou šaržou z Finca Monteblanco. V roku 2019 sa Rodrigo zúčastnil súťaže Roasters United a dve z jeho káv sa umiestnili na prvom a treťom mieste.
Rodrigova vášeň pre výskum umožnila vytvorenie tohto lotu. Začalo sa to v roku 2016, keď sa inšpiroval výrobou vína, kde videl, že hrozno kvasené v chladnejšom prostredí má žiadanejšie kvetinové a ovocné tóny. Svoje experimenty začal zmrazením rozvláknenej kávy. Mraznička úplne zastavila fermentáciu a zabila zárodok, takže káva veľmi rýchlo zostarla. Rodrigo sa však nevzdal, pretože si všimol, že profil má náznak želaných ovocných a kvetinových tónov, a vedel, že je na správnej ceste. Rodrigo pokračoval v experimentovaní s rôznymi teplotami a rozšíril rozsah svojho projektu aj o stupne Brix (obsah cukru) a rôzne odrody kávy, kým nenašiel presne tú správnu kombináciu.
Čerešňa sa selektívne ručne zbiera a spracováva na farme. Pracovníci sú vyškolení na zber čerešní pri stupňoch Brix 26 až 30. Po zbere sa čerešňa vytriedi floatingom a potom vizuálne, aby sa odstránili všetky nedostatky alebo poškodené čerešne. Touto metódou sa spracúvajú len tie najlepšie čerešne. Káva sa ukladá do vriec GrainPro. Uzavreté vrecia sa vložia do priemyselnej chladničky, kde sa pri teplote 10 až 14 stupňov Celzia fermentujú 76 hodín. Nízka teplota spomaľuje mikrobiálnu aktivitu a umožňuje pomalšie kvasenie. Po fermentácii sa pergamen umyje v čistej vode a položí sa na priame slnečné svetlo na parabolické lôžka. Pergamen sa suší na priamom slnku 1 až 2 dni a potom sa premiestni na vyvýšené lôžka v tieni. Pergamen sa často prehrabe, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Pergamen sa suší približne 23 až 25 dní.
Káva Pink Bourbon má ohromujúco vysoký potenciál šálky, ktorý nadchne kávových profesionálov aj spotrebiteľov. Jej pôsobivo vysoká kvalita šálok dáva ešte väčší zmysel, keď pochopíme, že Pink Bourbon nie je len krížencom dvoch odrôd Bourbon, ale že má pôvod v etiópskych krajových odrodách. Medzi jej súrodencov patrí aj vysoko cenená Geisha, ktorá neustále dosahuje neuveriteľne vysoké skóre. Pink Bourbon bude aj naďalej veľmi uznávanou a cenenou odrodou
Petra
Plná korenistá chuť s jemnou sladkosťou cukríkov alebo koláčov (zázvorníky, perník). Výborná, výrazne iná ako ostatné kávy v ponuke 👌🏻