Aktuálny deň praženia utorok 5.12. ( další deň praženia 12.12. utorok) Doprava zdarma cez Packetu od 45. Rozvoz TN a okolie pri objednávkach nad 25€.

Burundi Masha natural - Praženie a balenie: filter 500g

hviezda 1 hviezda 2 hviezda 3 hviezda 4 hviezda 5(3)Počet hviezdičiek je 4 z 5
Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
espresso 250g
espresso 250g
filter 250g
filter 250g
espresso 500g
espresso 500g
filter 500g
filter 500g

17,50 €
Na sklade
balenie
(0 balenie na sklade)

V tomto zbere si môžete vychutnať sladkosť hnedého cukru, tmavú čokoládu, zrelé čerešne, hrušky a maliny. viac

Chuťový profil

hnedý cukor, tmavá čokoláda, čerešne, hruška, maliny

Cupping score: 87 b

 Región

Kayanza, Gihororo

Nadmorská výška

1672m

Odroda

Arabica – red bourbon

 Spracovanie

natural

 Vlastník

drobní farmári pracujúci pre Greenco

 Popis

 Názov stanice môže byť inšpirovaný množstvom dobytka v regióne, ale Masha Washing Station pozná kávu. Viac ako 2000 farmárov dodáva svoju čerešňu na stanicu a vďaka vynikajúcej kontrole kvality na farmách a na stanici je výsledná káva šťavnatá, čistá a plná.

Stanica Masha bola postavená v roku 1989. Stanica Masha zdieľa svoje meno s podhorím, na ktorom stojí. Podhorský vrch je v skutočnosti viac známy svojím dobytkom ako kávou. Meno Masha pochádza z kirundského slova „amasho“, čo znamená „stáda dobytka“. Podhorie bolo križovatkou mnohých stád v regióne. Mnohí z miestnych pastierov sa navzájom pozdravia jedinečným výrazom používaným iba v tomto regióne „gira amasho“, čo znamená „majiteľ kráv“.

Mnohé stromy v Burundi sú red bourbon. Kvôli čoraz menšej veľkosti kávových plantáží je starnutie podpníkov v Burundi veľmi veľkým problémom. Mnoho farmárov má stromy staršie ako 50 rokov, ale s malými pozemkami na obhospodarovanie je ťažké odôvodniť úplné vyradenie stromov z produkcie na 3 až 4 roky, počas ktorých bude potrebné, aby nová výsadba začala prinášať úrodu. S cieľom povzbudiť farmárov, aby renovovali svoje výsadby, Greenco nakupuje semená od Institut des Sciences Agronomiques du Burundi (ISABU), zakladá škôlky a predáva sadenice farmárom za cenu alebo pod cenu. Na umývacej stanici môžu farmári získať aj organické hnojivo získané z kompostovanej kávovej dužiny.

Napriek všadeprítomnosti pestovania kávy v Burundi má každý drobný pestovateľ relatívne malú úrodu. Priemerný drobný hospodár má približne 250 stromov, zvyčajne na svojich dvoroch. Každý strom urodí v priemere 1,5 kilogramu čerešní, takže priemerný výrobca predá 200 až 300 kilogramov čerešní ročne.

Väčšina farmárov, ktorí dodávajú čerešne na stanicu Masha, sú samozásobiteľskí farmári. Farmári pestujú svoje stromy s potravinárskymi plodinami a inými trhovými plodinami, aby uživili svoje rodiny.

Počas sezóny zberu sa všetka káva selektívne ručne zbiera. Väčšina rodín má len 200 až 250 stromov a zber vykonáva takmer výlučne rodina.

Zabezpečenie kvality začína hneď, ako farmári dodajú svoju čerešňu. Všetky čerešne sa plavia v malých vedierkach ako prvý krok na kontrolu ich kvality. Greenco stále nakupuje plaváky (poškodené, nezrelé atď.), ale okamžite oddeľuje tieto dve kvality a predáva plaváky len ako čerešňu kvality B. Po plavení sa kvalitnejšia čerešňa opäť ručne triedi, aby sa odstránili všetky poškodené, nezrelé a prezreté čerešne.

Čerešňa sa ukladá v tenkých vrstvách na vyvýšené stoly, kde sa často otáča, aby sa umožnilo rovnomerné sušenie. Čerešňa je pokrytá, keď prší, počas najteplejších častí dňa a cez noc.