Brazil Fazenda Sitio Do Cruz - Praženie a balenie: espresso 500g
sladká čokoládová káva s príjemnou chuťou po hrozienkach a tropickom ovocí viac
Chuťový profil
hrozienka, tropické ovocie, pražené mandle, mliečna čokoláda
Región
Mantiqueira de Minas
Nadmorská výška
900-1200 m
Odroda
arabica - yellow bourbon
Spracovanie
natural
Farmár
Rogerio Rodrigues Pereira
Farma
Fazenda Sitio do Cruz
Certifikácia
mikrolot
Cupping score: 84,5b/100b
Príbeh
Rogerio Rodrigues Pereira získal Fazenda Sitio do Cruz v 70. rokoch. Začínal ako mliečny farmár, no v rokoch 2010/2011 sa rozhodol obmedziť produkciu mlieka a začať sa zameriavať na produkciu kávy. Odvtedy každý rok zväčšil plochu vysadenú kávou o 30 %, až kým káva nebude predstavovať významnú časť farmy.
Rogerio zamestnáva agronomických inžinierov, aby mu pomohli určiť najlepšiu vstupnú aplikáciu a ďalšie kultivačné techniky pre jeho pôdu.
Káva sa zbiera ručne pomocou derriçadeira – druhu mechanizovaných hrablí, ktoré využívajú vibrácie na zber zrelých čerešní. Medzi kávovníkmi sa rozprestiera plachta, ktorá zachytí padajúce čerešne a vyberie sa len zrelá červená čerešňa.
Po zbere sa čerešňa položí na betónovú terasu do sucha. Čerešne sa často hrabú, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Keď čerešňa výrazne vyschne, káva sa presunie do mechanických sušičiek, aby sa dosušila rovnomerne. Nakoniec čerešňa odpočíva v debničkách 15 dní. Celkovo trvá sušenie čerešní asi 30 dní.